Sosionom Nils Aadnesen er rådgiver hos Fylkesmannen i Troms. Aadnesen er fra Bergen. Han var utdannet sosionom i Trondheim i 1988 og arbeidet ved sosialkontor i Tromsø før han ble ansatt hos Fylkesmannen i Troms i 1995.
I 2007 har helsetilsynet besluttet at det skal være landsomfattende tilsyn for blant annet avlastnings- og støttekontakttjenester etter sosialtjenesteloven. Tilsynene gjennomføres som systemrevisjoner. Det innebærer at det legges vekt på om virksomhetene styres slik at de sikrer at kravene i sosial- og helselovgivingen blir etterlevd. Fylkesmennene skal undersøke om kommunene sikrer en forsvarlig tildeling av avlastnings- og støttekontakttjenester og at de sikrer at avlastere og støttekontakter har tilstrekkelige kunnskaper og ferdigheter.
Avlastnings- og støttekontaktvirksomheten
- Vi som har tilsynet, går gjennom planer, rutiner og delegasjonsreglementet i kommunen. Vi intervjuer de ansatte fra rådmann til støttekontakt for å se om vedtakene blir forsvarlig fulgt opp, sier rådgiver Nils Aadnesen hos Fylkesmannen i Troms.
Det er første gang det er landsomfattende tilsyn med avlastnings- og støttekontakttjenesten. I flere fylker, blant annet Troms har det vært tilsyn i enkelt kommuner.
- Det viser seg at viktige utfordringer for kommunene er å se til at hvert vedtak er gjort på bakgrunn av individuell vurdering, og at de vedtatte tiltak blir satt ut i livet. Når det gjelder oppfølging blir det særlig sett etter om at de som skal gjøre jobben, får opplæring i brukernes behov, legger Aadnesen til.
Når tilsynet finner forhold som ikke er tilfredsstillende, blir det meldt om avvik. Det skjer skriftlig, og fylkesmannen følger opp og kontrollerer på nytt helt til tiltaket er på et forsvarlig nivå.
Oppmerksomhet og forbedringer
I prosessen med å velge ut temaer for tilsyn, har Helsetilsynet vurdert om det er risiko for at tjenestene ikke er gode nok. I utvelgingen av områder for landsomfattende tilsyn vil Statens helsetilsyn særlig se på områder der internkontroll er påkrevd for å sikre forsvarlige tjenester.
Ved å ta for seg sårbare områder og områder med fare for svikt, ønsker tilsynsmyndigheten å få kommunene og andre virksomheter til å sette i verk tiltak for å bedre tjenestene. Av samme grunn blir det opplyst på forhånd om hvilke områder som årlig vil få tilsyn. Utvelging av tema og den oppmerksomheten et tilsyn gir, kan være med å bidra til forbedringer.
Informasjon om kommende års tilsyn gjør at virksomhetene kan sette i gang forbedringer på egen hånd før tilsynet. Erfaringene viser likevel at det er nok å ta tak i for tilsynsmyndigheten når arbeidet settes i gang.
Aadnesen understreker at tilsynet tar seg av det generelle tjenestetilbudet i kommunen. Tilsynet går ikke på enkeltsaker, der kommer klager på enkeltvedtak inn. Å behandle klagesaker er et annet og tilgrensende felt i Fylkesmannens arbeid.
- Hvis antallet klagesaker er økende i en kommune, kan det være en grunn til å sette i verk tilsyn i kommunen ut fra en risikovurdering, sier Aadnesen.
Utvelging og oppsummering
Det er ikke kapasitet til å føre tilsyn med alle kommuner og virksomheter. Da vurderer Fylkesmannen på grunnlag av lokal kjennskap til tjenesten i fylket, hvor det er behov for å føre tilsyn. Utvelgingen skjer delvis på grunnlag av en risikovurdering, dels ut frå et mål om at kommuner og virksomheter får regelmessige tilsynsbesøk.
Det blir laget rapport etter tilsynet. Den oppsummer de viktigste funnene og drøfter konsekvenser og eventuell oppfølging. Oppsummeringene utgis i serien Rapport fra Helsetilsynet.
Lovhjemmel
Helsetilsynet fikk ansvar for det overordnete faglige tilsynet med sosialtjenesten fra 1. januar 2003. Det er fylkesmannen som fører tilsyn i det enkelte fylket, men Statens helsetilsyn har det overordnet ansvar for dette tilsynet.
Fylkesmannens tilsynsoppdrag er gitt i sosialtjenestelovens § 2-6: ”Fylkesmannen plikter å føre tilsyn med kommunens virksomhet etter kapitlene 4, 4A, 6 og 7 og skal påse at virksomheten drives i samsvar med loven og forskriftene til loven. Ved tiltak etter § 4A-5 tredje ledd bokstavene b og c skal det også føres stedlig tilsyn.”
* På Helsetilsynets hjemmeside www.helsetilsynet.no finnes det artikler og pekere med mye nyttig informasjon om tilsyn.
Oddvar Soldal
Sist endret: 13.09.2007