trugelandslaget.jpg
Omvendt integrering: Trugelandslaget fra Gjøvik har blitt «trugeambassadører» i Gjøvikskolene. Her trener de til Special Olympics i Sør-Korea: Maria Solbu Danielsen, Kjersti Kålås, Henrik Jostad, Pål Anders Danielsen og Anne Katrine Bratten. Bak heier fritidskonsulent Siri Syvrud. (Foto: Ingebjørg Jensen)

For seks år siden ble alt arbeid med støttekontakt og fritid i Gjøvik kommune samlet i Tjenesteområde kultur. Tidligere var det spredt på seks ulike distrikt innen helse og omsorg. Vedtakene er nå samlet hos Tjenesteenheten.

«Aktive muligheter» er et prosjekt for der utviklingshemmede skal få fritidsaktiviteter de selv ønsker ved hjelp av metoden Fritid med bistand (FmB). Siden 1. januar har Siri Syvrud jobbet 20 prosent med «Aktive muligheter» i Gjøvik.

Hun har i flere års erfaring med samarbeidet mellom kulturkontoret og lag og foreninger lokalt, de ansatte i boliger for utviklingshemmede, Høyskolen i Lillehammer, inntakskontoret, Norges Idrettsforbund og Special Olympics. Der har hun også informert flittig om FmB. Så da kommunen gikk inn i samarbeidsprosjektet «Aktive muligheter», var grunnlaget allerede lagt.

– Si ja med hele hjertet

– Det er viktig å reise rundt og informere, og jeg bruker mye tid med styrene i lag og foreninger. Det er ikke nok at de sier" ok, da, vi får vel bli med". Jeg er opptatt av at lagene som sier ja, skal si det med hele hjertet. Jeg ber dem ha klart styrevedtak og kontaktpersoner, og skrive på nettsidene at de inkluderer og integrerer. Da er det lettere for både foreldrene og kulturkontoret å ta kontakt.

Mange foreninger vil gjerne bruke FmB og bli med i «Aktive muligheter», og vil tilrettelegge for utviklingshemmede, men blir stoppet av at det krever støttekontaktvedtak fra kommunen, når de ikke har det, forteller Syvrud:

– Men det er lov å tenke FmB likevel! Og jeg tror at FmB er den rette metoden også for andre enn utviklingshemmede, for eksempel mennesker med psykiske problemer eller rusproblemer.

Siri-Syvrud.jpg
– Det er ikke nok at de sier «ok». Lagene som sier ja, skal si det med hele hjertet, sier fritidskonsulent Siri Syvrud i «Aktive muligheter» i Gjøvik. (Foto: Ingebjørg Jensen).

Gjøvik Svømmeklubb har tilrettelagte tilbud, noe som betyr større trenertetthet, men ellers felles garderobe og felles oppvarming for alle, og de utviklingshemmede trener side om side med andre barn og unge.

Etter at svømmeklubben ble med i «Aktive muligheter», har Syvrud fått høre fra andre svømmere at de nå føler at klubben er mer helhetlige etter at også utviklingshemmede ble med på treningssamlingene.

Omvendt integrering

Syvrud har nå tre deltakere som er med i foreninger ved hjelp av FmB:

– Det er krevende, og tar tid. Det må gjøres skikkelig for at det virkelig blir en selvvalgt aktivitet. Ofte er det foreldrenes og ikke deltakernes ønske som kommer fram, så vi må grave litt for å få fram det deltakerne egentlig vil selv, sier Syvrud. Hun er ikke i tvil om at kommunen på sikt vil spare penger på å bruke metoden.

Medlemmene av trugegruppen, som nå bare består av utviklingshemmede, har blitt integrert i treningen til Røde Kors-medlemmer som trener til «Til topps»- turen til Galdhøpiggen. Det er først og fremst er et opplegg for å inkludere flyktninger, men for eksempel i 2012 fikk trugegruppen som skulle representere Norge i Special Olympics mulighet til å delta på organisert trening flere ganger i uken. Med på kjøpet fikk de opplæring i førstehjelp.

Syvrud mener det også er viktig å få til «omvendt integrering»: Trugelandslaget fra Gjøvik ble verdensberømt da de vant medaljer i Special Olympics World i Sør-Korea i 2013.

Syvrud søkte om penger til klassesett med truger, og fikk penger fra Fylkeskommunen til å spre trugegleden til andre. Nå prøver en Gjøvikskole ut trugeopplæring, med trugelandslaget som «trugeambassadører».

– Alle som klarer å løfte beina kan gå på truger. Siden kan de gå over til skigåing, mens de som ikke klarer det, alltid har trugene som idrett! Det er viktig å tenke annerledes og nytt, og også jobbe med holdningene i våre egne organisasjoner, understreker Syvrud.

Ingebjørg Jensen [ingis.jensen@gmail.com]

Sist endret: 28.05.2014