Lene Bakke er frivillig leder for prosjektet Døråpner i Hordaland Røde Kors.
Landstinget i Norges Røde Kors vedtok i 2002 å opprette dette tiltaket for tidligere rusmisbrukere, psykisk syke og løslatte etter soning i fengsel. Bakgrunnen for prosjektet er at det er et økende antall mennesker som selv har misbrukt rusmidler, vært psykisk syke, har begått kriminelle handlinger eller har blitt påvirket av disse problemene.
Døråpner er et høyterskeltilbud i den forstand at de som møter ruset, ikke får være med. De får melding om å komme igjen neste gang. Døråpner i Bergen har samlinger en kveld i uka. Det blir laget aktivitetsplan for en måned om gangen. Alle aktiviteter foregår i mindre grupper med frivillige og deltakere. Det er gjerne to til fem personer i hver gruppe og aktiviteten blir bestemt etter ønske fra brukerne. Det er grupper som driver med klatring, trening, foto og film, matlaging og «bruke byen». Friluftsgruppe og «en til en»-gruppe er underplanlegging og Døråpner prøver å arrangere en lengre tur hvert semester. Det har vært overnattingstur på hytte og seiling med Statsraad Lehmkuhl. Røde Kors har erfaring fra lignende frivillig arbeid, for eksempel visitortjenesten i fengsel og besøkstjenesten hjemme. Visitorer er de eneste frivillige som får komme på cella hos fangen, men de har ikke lov å ha liknende kontakt etter løslatelse. De frivillige som er med i Røde Kors sitt prosjekt Døråpner, får klare og tydelige oppgaver som er begrenset i tid. Deres viktigste funksjon er å være seg selv og ikke en del av behandlingsapparatet.
Røde Kors har lang erfaring med frivillig arbeid.
- Erfaringen viser at vellykket rekruttering av frivillige blant annet avhenger av at vi kan beskrive deltakerne og vise at ”vanlig folk” kan gjøre en innsats. Vi må avklare oppgaven som skal være tydelig og avgrenset i tid. Det må gå kort tid mellom rekruttering, første kurs og start på aktiviteter, understreket Lene Bakke på konferansen Fritid for alle i mai i år.
Hun er selv frivillig som leder for prosjektet Døråpner i Bergen, og la fram erfaringer om blant annet rekruttering av frivillige som skal hjelpe mennesker med psykiske lidelser, tidligere rusmisbrukere og løslatte fanger til å etablere nye sosiale nettverk.
Et menneske som bryr seg
Aktiviteter og samvær med både frivillige fra Røde Kors og andre deltakere skal heve deltakernes sosiale kompetanse, og på sikt gjøre dem bedre rustet til å handtere hverdagen. Det viser seg at det betyr mye for deltakerne at andre vanlige folk stiller opp i sin egen fritid uten å få betalt. Et menneske som bryr seg, er nettopp det deltakerne mangler i livet sitt.
Det frivillige arbeidet skaper andre resultater enn offentlige virksomheter og markedsaktører. Det løfter fram mennesker og egenskaper på en annen måte enn det gjøres i arbeidslivet. - De frivillige skal ikke være fageksperter eller tilhøre behandlingsapparatet og drive terapi. Deres oppgave er først og fremst å være seg selv, et medmenneske, sa Bakke.
Kvalitetssikring og opplæring
Lene Bakke la vekt på at de stiller krav til de frivillige. Deltakerne i Døråpner, som selv vil ha en ny start i livet, må møte frivillige som også har erfaring.
- Derfor har vi en nedre aldersgrense på 25 år. Vi krever referanser og de som melder seg som frivillige, blir intervjuet av de faglig ansvarlige i Røde Kors, sa hun.
I samtalen går man blant annet inn på motivet for å melde seg som frivillig og hvor mye tid vedkommende ønsker å bruke som frivillig. Man lager også en oversikt over interesser, utdanning og yrkeserfaring.
Frivillige går gjennom en opplæring for å skape trygghet og forståelse for rollen som frivillig og deltakerne og deres behov. Det er også viktig å klargjøre Røde Kors sin rolle i forhold til hjelpeapparatet for øvrig.
Opplæringen går over fire kvelder eller en helg der temaene er:
- Dette er Røde Kors
- Kommunikasjon
- Sorg og sorgreaksjoner
- Allmenne psykiske lidelser
De tre siste temaene blir ledet av fagfolk utenfor Røde Kors. I tillegg har Døråpner en kurskveld om å være frivillig på dette området. For alle frivillige i Røde Kors er det også et fem timers førstehjelpskurs.
Oppfølging og veiledning
- Vi vet at oppfølging og veiledning er viktig for de frivillige, som da opplever at innsatsen deres blir satt pris på. De får tilbakemeldinger på hvordan de utfører aktiviteten, slik at den frivillige kan justere seg og bli bedre. Individuell veiledning fører til at de frivillige får mulighet til å stille spørsmål og lette sitt hjerte i forhold til deltakerne. Det er også viktig å få mulighet til å bearbeide vanskelige situasjoner og melde fra om aktiviteter som ikke svarer til forventingene, oppsummerte Bakke.
I tillegg er det oppfølging gjennom temakvelder. Noen er bare for de frivillige, andre for frivillige og brukere i lag. Tema som har blitt tatt opp er prinsippene til Røde Kors, sosial angst, kommunikasjon, taushetsplikt i praksis og førstehjelp.
Et middel, ikke et mål
De frivillige i Døråpner er aktive og engasjerte mennesker, men er ulike når det gjelder alder, bakgrunn og interesser. Dette er viktig da deltakerne som kommer, også er veldig ulike. For å holde på frivillige må det oppleves at aktiviteten er meningsfull og at innsatsen blir satt pris på. De frivillige må selv få bestemme hvor mye de vil delta og de som ønsker det, kan starte egne aktivitetsgrupper. De har også gode muligheter for å delta på ulike kurs. Den enkelte har stor påvirkning på hvordan aktiviteten utvikler seg.
- De frivillige i Døråpner skal ikke være nettverket, men være et middel som gjør at de i målgruppa lettere skal bygge seg nye nettverk. Det er ikke noe mål i seg selv at deltakerne skal komme til oss, understreket Lene Bakke.
Hjemmesiden til Røde Kors er www.redcross.no. Lene Bakke kan nås på e-post: lenbak@online.no
Av Oddvar Soldal, frilansjournalist