Bilde av Solvor SandmarkGjøvik har 30.000 innbyggere, og 300 som mottar støttekontakttjenester. Kommunen tilbyr individuell støttekontakt, gruppekontakt, treningskontakt og Fritid med Bistand.

Meningsfull aktivitet

- Ensomhet og lite nettverk er blant de vanligste årsakene til å søke støttekontakt. Da er det viktig å få hjelp til å komme ut blant andre mennesker. De færreste har behov for én til én-oppfølging, men for noen deltakere er det greit å starte med én til én, med et mål om å bli med i en gruppe, sier Sandmark.
Hun har arbeidet i støttekontakttjenesten i en årrekke.
- Da jeg begynte var det mange som brukte støttekontakten som privatsjåfør, ryddehjelp og frisør - en slags forlengelse av hjemmehjelp. Det skal det selvsagt ikke være. Vi har klare forventninger om meningsfull aktivitet i de tildelte timene, sier Sandmark.

Kartlegger interesser

Tidligere var tjenesten spredt på fem distrikter med bittesmå stillinger. Nå har Sandmark 90 prosent stilling med å koordinere støttekontakttjenestene. Hun holder til på kulturavdelingen, mens saksbehandling og tildeling skjer hos helse og omsorg.
Gruppeaktiviteter blir en stadig viktigere del av tilbudet. Men alternativet «gruppe» er ikke lenger å finne på søknadsskjemaet.
- Det var ingen som krysset av for gruppe - trolig fordi det hørtes overveldende ut - så jeg tok det bort. Nå kartlegger vi heller interesser. Når vi ser at flere er opptatt av forming, musikk, dans, hest, fiske eller hva som helst, forsøker vi å tilby aktiviteten for flere sammen, sier hun.

Hva vil du prøve?

Solvor Sandmark har selv det første møtet med mange av de som har fått tildelt støttekontakt. 
- Jeg legger ofte møtet til Drengestua kafé på Gjøvik Gård, hvor mange av gruppeaktivitetene foregår. Der er det vakre omgivelser, innbydende rom og et pulserende liv. Vi ser oss rundt og finner ut om deltakeren får lyst til å prøve noen av aktivitetene, sier Sandmark.
På Gjøvik Gård kan deltakerne velge mellom ulike formingsaktiviteter, butikk og kafé.
- Vi har fokus på aktiviteten og det deltakerne får til. Mange er kjempeflinke med formingsaktiviteter. På Gjøvik Gård selger vi produktene som blir laget, og for mange er det oppmuntrende å se at det de lager blir solgt til fremmede.
Aktiviteten på Gjøvik Gård er et tilbud, uten krav til produksjon.
- Det viktigste er å møte opp. Noen dager er man kanskje ikke i form til å arbeide, men kan ta en kopp kaffe og få en prat med andre, sier hun.

Kvalitet

Sandmark har mange solskinnshistorier om deltakere som nølende har blitt med på gruppeaktiviteter, som får nye venner og etter hvert tar del i ordinære fritidstilbud.
- En god støttekontakt er en som ser den enkelte og er flink til å motivere. Noen av deltakerne kommer seg knapt ut av leiligheten. Støttekontakten skal «gi et puff bak», og gjerne oppmuntre til å prøve noe nytt, slik at han eller hun opplever mestring.
I rekrutteringen har Solvor Sandmark innført treff for potensielle støttekontakter.

  • Det er tidsbesparende. Dessuten gir det anledning til å se hvordan kandidatene fungerer sammen med andre.
  • Gode råd til andre kommuner som vil revitalisere støttekontakttjenesten?
  • Sats på aktivitet og kvalitet. Ha noen samarbeidspartnere, slik at du ikke trenger å dra hele lasset alene, og knytt til deg fagfolk som ledere av gruppeaktiviteter, sier Solvor Sandmark.