Det svenske prosjektet "Fritid för fler" har som sin viktigste målsetning å bidra til å sikre at flere utviklingshemmede får en mulighet til å delta i inkluderende fritidsaktiviteter innenfor områder som sport, natur, kultur og livssyn. Prosjektleder Ingrid Falkenborn forteller at prosjektet har synliggjort betydningen av å sikre den enkelte støtte fra en ledsager
- Vi såg behovet av ett mer varierande utbud av inkluderande fritidsverksamheter än då projektet startade. Idrotten var väl framme med det behövdes fler. Det vanliga är att föräldrar kontaktar kommunen för hjälp att finna en fritidsaktivitet till sitt barn. Att sedan finna en ledsagare har inte alltid varit så lätt. Kommunen har inte direkt någon lång lista på ledsagare som dessutom ska passa tillsammans med ungdomen. Vi vände på det hela. Utgick från individens interesse. Bad ledarna rekommendera någon medlem som kunde vara intresserad och lämplig som ledsagare. Härigenom skapades goda förutsättningar för inkludering i gruppen. Fritidsaktiviteterna ger också stora möjligheter till social träning och sociala färdigheter, vilket underlättar steget in i arbetslivet.
Falkenborn er opptatt av den viktige betydningen fritidsorganisasjonene har.
- Fritidsföreningar som även har läger skapar trygga former för ungdomarna och familjerna att kunna lämna hemmet under ordnade former. Vad gör en ensam person med funktionsnedsättning på helger och ferie utanför familj eller personal? Under åren då ungdomen bor hemma och går i skolan, vill vi så en grund som är långsiktigt hållbar upp i vuxen ålder. Vi ser alltmer behovet av en fritidskonsulent eller vad funktionen ska kallas. Fritidslots? En länk mellan eleven och föreningen, där det inte finns ett behov av att gå via kommunens fritidsgårdar.
Ingrid Falkenborn håper at prosjektet (2008 - 2012) vil bidra til å sikre at utviklingshemmende sikres bedre muligheter til å delta i selvvalgte fritidsaktiviteter. For mange er støtte fra familie, skole og foreninger helt nødvendig for å kunne lykkes i inkluderingsarbeidet. Hun peker på betydningen av at det finnes en ansatt i kommunen som kan bidra aktivit i dette arbeidet. Erfaringer som er helt i tråd med anbefalingene fra utviklingsprosjektet Fritid for alle hvor det ble lagt vekt på betydningen av at kommunene ansetter personer som kan arbeide med å sikre den enkelte som trenger bistand inn i meningsfult fritidsaktivitet.
I prosjektet "Fritid för fler" legges det vekt på at inkludering kan skje på mange ulike måter. Det kan være aktiviteter:
- der personer med utviklingshemning går aktiviteter med andre som ikke har en funksjonsnedsettelse
- der personer uten funksjonsnedsettelse kan fungere som ledsagere eller mentorer for personer med utviklingshemning
- der eldre ungdom med utviklingshemning kan fungere som hjelpeledere overfor yngre uten funksjonsnedsettelser
- der en gruppe personer med utviklingshemning deltar i en større gruppe av personer uten funksjonsnedsettelser
- som er åpne møteplasser hvor personer med og uten funksjonsnedsettelser samles rundt ulike aktiviteter eller bare som en møteplass
Prosjektet samarbeider med flere kommuner. Helsingborg er et eksempel hvor en har kommet frem til et samarbeid som gir bedre grunnlag for å kunne sikre den enkelte nødvendig støtte. Gjennom å etablere et interkommunalt nettverk gjennom prosjektet hvor skoleforvaltningen, fritidsforvaltningen, sosialforvaltningen, kulturforvaltningen och riksförbundet FUB deltar har de fått en viktig arena hvor en kan holde fokus på dette perspektivet. De treffas regelmessig hver 4-6 uke. De 4 kommunale forvaltningar er alle involvert och engasjert i arbeidet med å støtte barn og unge med ulike bistandsbehov slik at de skal kunne ta del i det varierte fritidstilbudet i kommunen. For å sikre dette kreves også et aktivt samarbeid med ulike foreninger.
Ingrid Falkenborn forteller at de legger stor vekt på å arbeide med et mål om at kommunene når alle barn og ungdommer med funksjonsnedsettelser og at alle i det minste har en fritidsaktivitet som de er med på etter skoletid. Hun mener videre at skolen spiller en viktig rolle. Ikke minst fordi mange ikke har kontakt med kommunens tjenester som tilbyr tjenester tilsvarende vår støttekontakttjeneste. Hun legger også vekt på at mange utviklingshemmede også vil være som andre jevnaldrende og kunna ta del i foreningslivet som dem. Derfor trengs det å arbeides godt for å sikre at barn og unge som kanskje trenger litt ekstra bistand kan sikres dette når de kommer. I Helsingborg har en kommet på den gode ide at de vil merke foreninger hvor en legger ekstra vekt på inkludering med logoen "Fritid För Fler" på sin hjemmeside.
Ingrid Falkenborn avslutter intervjuet med å fortelle om Love som idag er en gutt på 20 år. I alle år på barneskolen, ungdomskolen og på videregående har han vært elev inkludert i en vanlig klasse sammen med 3 - 9 andre elever fra særskolen. I de første skoleårene red han i flere år med støtte av en ledsager. Tilbudet fikk han i en vanlig begynnergruppe. Først valgte kommunen en ledsager til Love som for han var ukjent og som også visste seg å være livredd for hestar. Det gikk dårlig, men Love fikk etter kort tid en tenåringsjente som ledsager og som selv red og var kjent i stallet. Da ble det noe helt annet. Love likte aktiviteten, og ridningen fikk sportslig og sosialt også positiv innvirkning på hans motorisk utvikling og tale. Senere tok han de positive erfaringene med seg inn i en kampsportklubb hvor han ble inkludert i en i ordinær gruppe med en ildsjel till trener som sammen med noen av de eldre ungdommene som var hjelpetrenere. Han har som mange andre ungdom fått muligheten til å prøve fritidsaktiviteter han ikke likte eller ikke fikk til slik som fotball og innebandy, mens han fikk tilsvarende bedre erfaringer i bl.a. kommunens musikkskole, i menigheten som konfirmantleder og i idretten golf.
Love har fått prøve mange ulike fritidsaktiviteter. Hans erfaringer ligner andre ungdommers, men han har behov for støtte for å nå dit. Samtidig har erfaringene gitt han mye kunnskap som han kan ta med seg videre. Love fikk i sommer en ansettelse med lønnsbidrag som greenkeeper i golfklubb han er medlem i. På denne måten har en hobby også blitt til arbeid. Head greenkeepern og Love kjenner hverandre godt, men klubben opplevde det som veldig god støtte for dem som nå arbeidsgiver men tidligere også knyttet til tilretteleggingen samtaler og skriftlig informasjon fra habiliteringstjenestens spesialpedagog.