Nettverket er forankret på Sykehuset Innlandet HF, Sanderud, Avdeling for psykosebehandling og rehabilitering. Kulturrådgiver Edel Hoelstad har et kulturnettverkhovedansvar for å følge opp nettverket som i dag består av 8 kommuner i Hedmark, Stiftelsen Blaarud og Sykehus Innlandet HF.  

Gir resultater.
Nettverket har ført til bedre kontakt og relasjonsbygging mellom ansatte mellom ulike forvaltningsnivåer og kommuner imellom. Samarbeidet er hensiktsmessig i tilknytning til informasjonsflyt, arrangement, erfaringsutvekslinger og prosjektutvikling. Inneværende år vil  3-4 nye kommuner sør i Hedmark  tiltre Kulturnettverk Innlandet. Sykehus Innlandet, Reinsvoll har nylig initiert tilsvarende nettverksbygging i Oppland.   

Bakgrunn for kultursatsingen ved Sykehus Innlandet, Sanderud, var  livskvalitetsundersøkelsen ”Underveis” av Kjell Nordby og Sigrun Vold, hvor pasienter med lange sykdomsforløp og lengre sykehusopphold ble intervjuet etter utskriving. 
Mange av disse personene fortalte at de hadde fått gode boliger, men opplevde samtidig mangel på innhold i livet. 
  

Dette utløste kulturprosjektet ”Kultur i livskvalitetsperspektiv” som ble gjennomført ii tidsrommet 1997 – 2000. 

- Kulturprosjektet gjorde det tydelig at vi som sykehus i samarbeid med kommunene måtte engasjere oss sterkere i arbeidet med å etablere møteplasser, bedre ledsager- og transportordninger og gjøre kulturarenaen mer tilgjengelig sier Edel Hoelstad.  

Etter prosjektperioden ble kultursatsingen permanent og arbeidet videreført. 

Eget kulturteam

På Sykehuset Innlandet HF Sanderud, Avdeling for psykosebehandling og rehabilitering er det i dag etablert et kulturteam som består av 5 personer. Et sentralt mål er å bidra til å kvalifisere brukerne til å kunne delta på kulturelle og sosiale arenaer etter egne ønsker og behov. Gjennom sin virksomhet skal de inspirere og legge til rette for utprøvning, trening og deltakelse på ulike arenaer. Teamet er sentrale i utviklingen av aktivitet og treningstilbud både på sykehuset og på ordinære arenaer ute i lokalmiljøet.  
Plakat - Innidetblå

For å sikre tilgjenglig informasjon om kulturtilbud/arenaer har avdelingen gitt ut en  ”Kulturguiden” som retter seg mot pasienter, ansatte, deres pårørende og andre samarbeidspartnere. Denne kan leses her.  

De ansatte i teamet har tverrfaglig forankring og legger stor vekt på å ha en god kontakt med både brukere, andre kollegaer, kulturkontakter på alle poster i avdelingen og kontaktpersonene i det etablerte kulturnettverket som er etablert mellom kommuner og sykehus.  

I en rehabiliteringsfase vil brukerne ha nytte av å få bedre kjennskap til hva kommunen har av tilbud og tjenester. Kulturteamet ser her nødvendigheten av brobygging mellom sykehuset og kommunen på kultur- og fritidsfeltet.  

Sykehuset har over tid hatt fokus på videreutvikling av støttefunksjoner. Avdelingen for psykosebehandling og rehabilitering har erfart at alle ikke ønsker en tradisjonell støttekontakt men har behov for ledsager og transport i spesielle anledninger, under spesielle arrangement eller i en introduksjonsfase til en aktivitet.

- Det er stort behov for gode og fleksible ledsager- og transportordninger ute i de enkelte kommune forteller kulturrådgiver Edel Hoelstad.

Med bakgrunn i dette har sykehuset tilbudt prosjektmidler (mobile innsatsmidler) til prøveordninger tilpasset den enkelte kommune og deres behov. Dette for å sikre ledsagere, bedre arenaer eller den enkeltes muligheter til å delta i selvvalgte kultur- og fritidsdeltakelse under rehabilitering i forbindelse med utskrivning. 

På kulturnettverkets egen nettside kan du finne mer informasjon om nettverket, ulike kultur- og fritidsaktiviteter, ledsager- og transportordninger, og kontaktpersoner.

Av Anders Midtsundstad