Ny organisering.
I Gjøvik kommune lå ansvaret for å organisere og veilede støttekontakter spredd ut på seks ulike omsorgsdistrikter med like mange saksbehandlere. Omsorgssektoren ønsket at virksomhetsområde Kultur og fritid som fra før hadde ansvar for tilrettelagte kultur- og fritidstilbud, kunne ta over hele ordningen. Dette fordi ordningen var uoversiktlig og ingen saksbehandlere opplevde å ha tid nok til å følge opp dette arbeidet. Kulturkontoret tok utfordringen og en ansatt startet opp på kulturkontoret i halv stilling for å jobbe med støttekontakttjenesten.
Behov for mer ressurser.
Med ansvar for over 90 utviklingshemmede og like mange psykiatrisøknader i kommunen var det behov for å øke saksbehandlerkapasiteten. Støttekontaktkoordinators stilling er økt med 30% til 80%. I tillegg har vi en merkantil stilling som tar seg av lønninger/utbetalinger for støttekontaktordningen i 20% stilling. Det tette samarbeidet med fritidskonsulent og kulturkonsulent med fagansvar for tilrettelagte kultur- og fritidstilbud fungerer også svært godt.
De gode erfaringene.
Kultursektoren har nå sittet med ansvaret for støttekontaktordningen siden 2001. Den største fordelen med å overflytte ordningen fra omsorg til kultur, har vært at støttekontakter og brukere av støttekontaktordningen, har fått ett kontor å forholde seg til. En annen fordel er at støttekontaktarbeidet som handler om fritiden til folk, og det er jo et ansvarsområde som er lagt til virksomhetsområde Kultur og fritid. Selv om lønnen til støttekontaktene har kommet inn i tariffsystemet og timelønnen dermed øker i tråd med dette, er det enda en stor utfordring å rekruttere støttekontakter. Kravet om at støttekontakter må være fylt 18 år er innskjerpet og kommunen praktiserer en bindingstid på arbeid i minimum et år om gangen. Dette siste er nylig innført som et tiltak med ønske om å sikre større stabilitet i tjenesten, men gjør kanskje ikke saken lettere hva rekruttering angår?
Utfordringer.
I Gjøvik kommune er det en utfordring å finne individuelle støttekontakter til mennesker over 60 år med psykiske lidelser innen psykiatri og utviklingshemmede. En har også begynt å stille kritiske spørsmål om en bruker har behov for individuell støttekontakt overfor personer som har for eksempel 1:1 bemanning som er organisert av kommunen.. Kanskje deltakelse sammen med flere hadde passet bedre? For eksempel en aktivitetsgruppe der flere funksjonshemmede møtes sammen på et fritidstilbud med en fritidskontakt. Utfordringene står kontinuerlig i kø, men de er til for å løses !
En kreativ ide.
Kanskje den største utfordringen handler om mangel på personer som vil arbeide som støttekontakter og økonomi. I alt for mange tilfeller der en støttekontakt engasjeres, slutter vedkommende brått og uventet, og mottakeren står igjen uten en individuell støttekontakt, men med innvilget vedtak. Det er her det burde finnes gode kjøreregler slik at personen likevel får glede av midlene, enten ved at ubrukte midler havner i en "bank", der samme person kan søke om å benytte midlene til deltakelse på selvvalgte kultur- og fritidstilbud som festivaler, idrettsarrangement, hyttetur, ferietur etc., eller til og med at pengene blir brukt på samme personer senere eller en gruppe med samme ønske. Dermed blir ikke brukeren avhengig av en og samme støttekontaktperson. Andre igjen har behov for en mer ad-hock-ordning med ønske om at en fritidskontakt står parat til å være med i svømmehallen, på kino eller på teaterforestilling. Ved å bruke støttekontaktbudsjettet på denne måten, burde vel dette kunne la seg ordne? Eller er det ulovlig bruk av midlene?
Vi vet at andre kommuner sliter med akkurat de samme dilemmaer. Burde ikke dette kunne bidra til å bedre flyten av kultur- og fritidstilbud og øke deltakelsen blant de funksjonshemmede?
- Vi vet også at når mennesker skal hjelpe mennesker handler det ofte mindre om å løse problemer, og mer om det å finne verdige balanser mellom ulike hensyn og interesser. Derfor gir denne saken også et bredt spekter av mulige innfallsvinkler - både faglige, etiske, menneskelige og juridiske forteller Ola Narten Svendsen.
Nye muligheter.
Dagens organisering gir kommunen i større grad til i fremtiden å organisere tjenesten slik at en kan tilby både individuelle støttekontakter og deltakelse i en aktivitetsgruppe som ledes av en gruppekontakt. Individuelt tilbud i samarbeid med en frivillig organisasjon har vi også mulighet til å gi, men denne løsningen er det vankelig å få til da ressurspersoner er en stor utfordring å rekruttere
Kontaktperson:
Ola Narten Svendsen
kulturkonsulent
Gjøvik kommune
Telefon 61189634
E-post: ola-narten.svendsen@gjovik.kommune.no
Du kan også lese mer på kommunens hjemmeside: www.gjovik.kommune.no
Av Anders Midtsundstad